Asszonykórus

Országszerte híres a több mint 30 éves fedémesi asszonykórus.
Az eltelt évtizedek alatt 11 alkalommal vettek részt országos minősítésen, ahol mindig kiérdemelték a szigorú szakmai zsűri elismerését, s emellett az Arany Páva Díjjal is büszkélkedhetnek.
Fedémesen mindig is voltak jó hangú, színesen, szépen éneklő emberek. Molnár k. Tivadarné is közéjük tartozott, s szívesen énekelt emberek előtt. Egy pétervásárai folklór fesztiválon hallotta meg őt énekelni Paulovics Géza, aki arra ösztönözte őt, hogy alakítson népdalkört. Az ő ösztönzésére alakult meg 1968-ban a kórus, amely teljesen amatőr együttes volt. Tagjai közé kezdetben férfiak is tartoztak, de csak rövid ideig.
Eleinte nem foglalkozott velük senki, szépen énekeltek, de mindenütt azt a véleményt kapták, hogy csiszolni kell őket. Keresniük kellett tehát egy olyan embert, aki hozzáértő, s felkészítheti őket a különböző bemutatókra. Ezt az embert 1974-ben találták meg Csíkné Bartók Ilona személyében, aki a tarnaleleszi iskola énekszakos tanára.

Elkezdődtek a közös munkáik, amelyek eredményességét az 1975-ben megkapott országosan kiváló minősítés is mutatja. Hamarosan országos hírnévre tettek szert, s egyre többet szerepeltek.

Hazánkban a népzenei együttesek három évenként vehetnek részt országos minősítéseken. Az együttes hét alkalommal kapott kiváló minősítést. Több rádió és televízió felvétel készült velük. Élő adásban először 1977-ben énekeltek a rádióban. Az előzőleg elhangzott dalaikat Dr. Manga János és Béres Ferenc készítette velük.
1980-ban a francia televízióban is szerepeltek a Bartók centenáriumi évben, amikor a dalok válogatásában Borsai Ilona népzenekutató segítette őket. Ebben az évben kapták meg először a Kiváló Együttes címet.
1981-ben az MTV “Röpülj páva” népzenei versenyében kategóriájukban I. helyezést értek el.
1982-ben az angliai Middlesborongh város INTER-TIE nemzetközi versenyén a folklór kategória 2. helyezését kapták meg. Munkájukat a Művelődési Intézet nívódíjjal jutalmazta.
A finn rádió 1981-ben és 1995-ben is felkereste őket Fedémesen, és felvételeket készített velük.
A ’80-as évektől sok meghívást kaptak, járták az országot s sokféle közönségnek énekeltek. Közben újra nívódíjat, és országos minősítésen arany minősítést kaptak.
1996 tavaszán elnyerték az Arany Páva díjat, a népdalkör kategória legmagasabb kitüntetését, ezért megkapták a lehetőséget, hogy ismét nemzetközi versenyen pályázhassanak.
1997 januárjában CD lemezen hangfelvételük jelent meg az “Élő népzene ’97” címmel kiadott albumon.
1999 májusában a népdalkör 25 éves fennállásának alkalmából megjelentette saját CD lemezét “Ködellik a Mátra” címmel.
Még utána is számos díjat nyertek el, de sajnos ez már a múlt, mivel sokan eltávoztak közülünk, és utánpótlás hiányában megszűnt a népdalkör.