Egyesületek / Baráti körök

Fedémes múltjában megtaláljuk az egyleteket is. A közösségi szellem fenntartóit ismerhetjük meg a Lövészegylet, a Tűzoltó Egyesület és a Katolikus Legényegylet tagjaiban. A Fedémesi Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület 1996-ban alakult, amely az elődök nemes hagyományait folytatja. A honfoglalás 1100 éves ünnepsége alkalmából emlékparkot létesített a régi püspöki gyümölcsösben, amely a fiatalok kedvelt táborozóhelye. Itt rendezik meg a Majális programját minden évben. Az egyesület közreműködésével létesült és működött a megye egyedülálló kiállítóterme a “kocsmagaléria”.
A faluért vállalt önzetlen munkájuk eredménye a templomhegyi stáció, az általános iskola játszótere és a fotótörténeti kiállítás. Gyűjtő és faluszépítő munkájuk célja a település köztereinek, intézményeinek gondozása, a régi mesterségek tárgyainak, eszközeinek (kovácsműhely, méhes) átmentése az utókornak. Egy helytörténeti kiállítóhely létesítését tervezik jövőbeli céljaik között de már sajnos nem egyesületi formában, hanem baráti körként.


 

 

Büszkeségei a falunak azok az emberek, akik az elődök szorgalmát, tehetségét örökölve, a hagyományok tiszteletére életükkel, munkájukkal adnak példát:

Fehér Jánosné Vincze Irén:
Viseletkészítő, a Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész a népművészeti hagyományok szellemének őrzője, gazdagítója. Alkotóként vallja, hogy a viselet több, mint ruha. Gyönyörű palóc motívumokkal készült viseletek, országos szakmai díjak sora bizonyítja ennek hitelességét.

Vincze László:
Az ország egyetlen papírmerítő mestere, Fedémes díszpolgára Szentendrén él, de a nagyszülői házban kialakított kézműves műhelyben is folytatja az általa felfedezett és újáélesztett mesterséget. Nemzetközi elismerést szerzett az országnak, és szülőfalujának.

Varga Károly:
Fazekas, a Népművészet Ifjú Mestere a mezőtúri fazekas iskola legnemesebb hagyományainak folytatója. Használati edényeit, emberalakos korsóit országos szakmai díjakkal ismerték el. A templomhegyi stáció domborműveinek alkotója, amely értékes látványossága a településnek.

Fehér Zsombor és Fehér Viktor:
Zsombor a Népművészet Ifjú Mestere az országos zenei szakmai elismerést szerzett Kerekes Band együttes vezetője, öccse Viktor pedig a zenekar dob szekcióját erősíti.